Mi az EPR díj – Mit kell tenni a vállalkozásnak/cégnek

2023-ban bevezetésre kerül az EPR rendszer, ezzel párhuzamosan az eddigi hulladékgazdálkodási rendszer is teljesen átalakul. Ön már felkészült? Vajon gyártóként vagy importőrként Ön is veszélyben van? Derítse ki most! Az új EPR rendszer és a megváltozott hulladékgazdálkodási törvény óriási kihívást jelent a gyártó és importőr cégeknek. 2023. július 1-től életbe lépett a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszere, amely szabályozást minden érintettnek kötelező betartania – akár tud róla, akár nem. Súlyosan szankcionálhat a hatóság, és jelentős többletköltséggel is járhat ez azon cégeknek, akik nem veszik figyelembe az új szabályokat. Ön még mindig bizonytalan, csak kapkodja a fejét az új EPR rendelettel kapcsolatban, és legfeljebb sejtelme van róla, mi várhat Önre és cégére? EPR konzultációnkon kiderítheti, hogy az új rendelet érinti-e Önt, és hogyan veheti fel a harcot a hulladék-menedzsment legújabb kihívásaival.

Az elfogadott törvénymódosítás az EPR rendszer bevezetése mellett néhány anyagáram esetében megtartja a termékdíj fizetési kötelezettséget is. A rendeletben meghatározott termékdíj összegéből azonban le lehet vonni az EPR díj összegét. Ha az így kialakult szám 0 vagy negatív előjelű, akkor ténylegesen nem keletkezik termékdíjfizetési kötelezettség. Az emiatt növekvő adminisztrációs terhek tovább bonyolódnak azáltal, hogy a termékdíjat változatlanul a vámtarifaszám alapján kell bevallani, az EPR díjra egy új, 8 jegyű KF kód kerül majd használatra.

Táblázat forrása: Leitner és Leitner, Portfolio

Kiknek kell EPR díjat fizetni?

1. Azoknak a vállalkozásokra, akik olyan temréket hoznak be külföldről és használják fel azt, vagy értekesítik itthon, mely termékek után a rendelet szerint kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) díjat kell fizetni. Hogy pontosan mely termékek ezek,azt a 8/2023. (VI. 2.) EM rendelet tartalmazza részletesen.

2. Azok a vállalkozások, akik csomagolószert vásárolnak és termékeiket a megvásárolt csomagolásba belecsomagolva értékesítik

3. Azok vállalkozások,amelyek már korábban is termékdíj fizetésre voltak kötelezve. 

Milyen adminisztratív kötelezettséggel jár az új rendszer? 

 Az EPR díjat bevezető országokban általában a gyártóknak és importőröknek regisztrálniuk kell, és rendszeresen jelentést kell tenniük a termékek élettartama utáni hulladék kezelésével kapcsolatos tevékenységeikről. Nincs ez másként Magyarországon sem!

Először is az EPR díjak megfizetésére kötelezett vállalatoknak 2023.április elsejétől kezdődően regisztrálniuk kellett a MOHU Partner Portálján, majd a hulladékgazdálkodási hatóságnál május 31-ig bezáróan kezdeményezniük kellett a nyilvántartásba vételüket. Ezt követően július 1-től kezdőden a vállalkozásoknak negyedévente jelenteniük kell a hulladékgazdálkodási hatóság felé a EPR díjjal érintett termékek mozgását. Ez alapján a MOHU állítja ki a társaságok részére a számlát, amelynek teljesítésére 15 nap áll rendelkezésre.

Shopping Cart
Scroll to Top